PHP / MySQL – jenst.se https://www.jenst.se En WordPressblogg till Sat, 31 Aug 2024 06:06:05 +0000 sv-SE hourly 1 Centrera vertikalt med CSS – på olika 5 sätt https://www.jenst.se/2010/04/15/centrera-vertikalt-med-css-pa-olika-5-satt/ https://www.jenst.se/2010/04/15/centrera-vertikalt-med-css-pa-olika-5-satt/#comments Thu, 15 Apr 2010 17:33:14 +0000 http://www.jenst.se/?p=542 Att centrera innehåll vertikalt i en tabell är ganska enkelt. Att centrera innehåll vertikalt med CSS är lite värre. Det finns egentligen inget riktigt bra sätt att göra det på. Däremot finns det en hel del ”workarounds”. En webbplats som listat 5 olika sätt att centrera innehåll på är ”Lost in the Woods”.

Centrera vertikalt med CSS

]]>
https://www.jenst.se/2010/04/15/centrera-vertikalt-med-css-pa-olika-5-satt/feed/ 2
Perfekta rubriker med @font-face och typsnittet Anivers https://www.jenst.se/2010/03/22/perfekta-rubriker-med-font-face-och-typsnittet-anivers/ https://www.jenst.se/2010/03/22/perfekta-rubriker-med-font-face-och-typsnittet-anivers/#comments Mon, 22 Mar 2010 17:34:02 +0000 http://www.jenst.se/?p=536 @font-face i CSS

I CSS3 kan man välja vilket typsnitt som helst till texter och rubriker. Det innebär att man i CSS länkar in ett typsnitt på samma sätt som man länkar in en bakgrundsbild.

Först ställer man in vad den ska heta och vart fonten ligger:

@font-face {
   font-family: Anivers;
   src: url('fonts/Anivers.otf') format("opentype");
}

Sedan kallar man på typsnittet på samma sätt som man gör i CSS2:

.min_klass  {
   font-family: Anivers;
}

Anivers – det perfekta typsnittet för rubriker?

Jag har testat ett stort antal typsnitt för att få rubrikerna att se så lättlästa och tilltalande ut som möjligt. Efter en del letande hittade jag ett mycket trevligt typsnitt. Det heter Anivers och är gratis att ladda ner. Ett exempel där det används på rubriker är på inspectelement.com.

Anivers

Typsnittet finns på josbuivenga – Anivers. Vill man inte registrera sig och istället ta en genväg, går det också ladda ner typsnittet från inspectelement.com.

]]>
https://www.jenst.se/2010/03/22/perfekta-rubriker-med-font-face-och-typsnittet-anivers/feed/ 4
Krascha webbläsaren för IE6-användare https://www.jenst.se/2009/12/07/krascha-webblasaren-for-ie6-anvandare/ https://www.jenst.se/2009/12/07/krascha-webblasaren-for-ie6-anvandare/#comments Mon, 07 Dec 2009 20:49:24 +0000 http://www.jenst.se/?p=501 Eftersom de flesta webbplatser fortfarande byggs för att fungera med IE6 används den webbläsaren fortfarande. Många webbutvecklare lägger ner ett enormt extra arbete för att få webbplatsen att fungera i IE6. Det beror på att webbläsaren inte fungerar väl med gällande CSS-standard.

Crash IE

Uppmana användaren att uppdatera webbläsaren

Att låta webbplatsen visa ett meddelande som uppmanar användaren att uppdatera webbläsaren, är ett sätt att påverka användarna att byta webbläsare, eller version. Det går att lösa genom att varningen bara visas för exempelvis IE6 eller IE7.

Krascha IE6

En annan, kanske mer effektiv metod är att helt enkelt låta webbläsaren krascha om IE6 används. På WP Recepies finns ett exempel på hur man enkelt gör detta med endast 3 rader kod.

Krascha IE7

Inte heller IE7 följer CSS-standarden speciellt bra vilket skapar frustration bland många webbutvecklare. Det finns sätt att även krascha IE7. Hur man gör finns att läsa på Crash IE. Endast en rad kod krävs.

]]>
https://www.jenst.se/2009/12/07/krascha-webblasaren-for-ie6-anvandare/feed/ 2
Lightbox / bildvisare – hela listan! https://www.jenst.se/2009/11/07/lightbox-bildvisare-hela-listan/ https://www.jenst.se/2009/11/07/lightbox-bildvisare-hela-listan/#comments Sat, 07 Nov 2009 17:39:27 +0000 http://www.jenst.se/?p=491

Uppdaterad: 2010-04-15

Popeye2 tillagd

Introduktion

När man skapar webbplatser och ska visa bilder är det en fördel att använda en bildvisare, eller en sk. ”lightbox”. Det gör att man inte lämnar sidan.

Multibox - a lightbox

Lightbox / lightboxar

Lightboxarna bygger på olika ramverk och de är sorterade efter det ramverk de är byggda på. Används exempelvis jQuery till allt annat kan det vara en fördel att hitta en bra lightbox för jQuery. Det sparar på laddningstiden.

Använder inget ramverk (så vitt jag vet)

jQuery

MooTools

Prototype

Slutord

Om jag saknar någon bra lightbox, lägg en kommentar så kikar jag på den.

]]>
https://www.jenst.se/2009/11/07/lightbox-bildvisare-hela-listan/feed/ 1
RSS-flöden för webbdesigners – hela listan! https://www.jenst.se/2009/11/01/rss-floden-for-webbdesigners-hela-listan/ Sun, 01 Nov 2009 17:25:08 +0000 http://www.jenst.se/?p=489

Uppdaterad: 2010-01-31

Marcofolio.net tillagd

Introduktion

Här kommer en lista på några av världens bästa RSS-flöden för webbdesigners.

CSS

CSS-Tricks

WordPress

WP Recepies

Webbdesign – Programmering och design

CatsWhoCode

Slutord

Känner du till fler bra RSS-flöden inom samma områden, lämna gärna en kommentar.

]]>
Hämta XML-data med Xpath & Curl från RSS-flöde https://www.jenst.se/2009/05/31/hamta-xml-data-med-xpath-curl-fran-rss-flode/ https://www.jenst.se/2009/05/31/hamta-xml-data-med-xpath-curl-fran-rss-flode/#comments Sun, 31 May 2009 16:24:00 +0000 http://www.jenst.se/?p=382 Introduktion

Det finns flera sätt att hämta och hantera XML-data från en RSS-feed i PHP. Ett sätt att hantera datan, för att exempelvis hämta ut endast rubrikerna, är att använda explode-funktionen i PHP. Nackdelen med explode är att det kan bli mycket och förvirrande kod tillslut. Xpath är därför mer rekommenderat för den här typen av problem.

Alla servrar stödjer inte simplexml_load_file, men det går att hämta ut dessa med Curl istället, som ska vara betydligt säkrare. Loopia är ett webbhotell som har stöd för Curl.

Exempel

Det exempel jag har skapat hämtar data från en XML-fil från ett RSS-flöde med Xpath. Sedan skrivs rubrikerna ut, då jag valt att hämta just dessa. Filen hämtas med Curl, så se till att det är aktiverat på servern där skriptet körs.

function get_url($url)
{
	$curl = curl_init();
	curl_setopt($curl, CURLOPT_HEADER, 0);
	curl_setopt($curl, CURLOPT_RETURNTRANSFER, 1);
	curl_setopt($curl, CURLOPT_URL, $url);
	$data = curl_exec($curl);
	curl_close($curl);
	return $data;
}

function get_url_data()
{
	$xml_content = get_url("http://feeds.aftonbladet.se/?service=rss");
	$dom = new DOMDocument();
	@$dom->loadXML($xml_content);
	$xpath = new DomXPath($dom);
	$content_title = $xpath->query('//channel//title/text()');
	return $content_title;
}

function print_url_data()
{
	$content = get_url_data();
	foreach ($content as $value)
	{
		echo $value->nodeValue . "<br />";
	}
	return $output;
}

print_url_data();

Resultatet

Så här kan resultatet se ut:

En majoritet av GM:s fordringsägare godkänner förslaget
Tog Elitloppet efter turbulent vecka
Den 25-årige egyptiern gillade inte den fru hans föräldrar valt åt honom
"Jag och Jarmo paktade minst"
Svensksuccé i Elitloppet - tränaren Stefan Hultman i glädjetårar
Zlatan gjorde mest mål i italienska serie A
Zlatan målskytt

Slutord

Om det finns ett bättre sätt att skriva det på, lägg en kommentar så kikar jag på det.

]]>
https://www.jenst.se/2009/05/31/hamta-xml-data-med-xpath-curl-fran-rss-flode/feed/ 2
Skapa url-vänliga strängar som WordPress https://www.jenst.se/2009/05/27/skapa-url-vanliga-strangar-som-wordpress/ https://www.jenst.se/2009/05/27/skapa-url-vanliga-strangar-som-wordpress/#comments Wed, 27 May 2009 19:50:55 +0000 http://www.jenst.se/?p=378 Man får inte ha vilka tecken som helst i en webbadress (url). Därför måste tecken som exempelvis svenska tecken och mellanslag göras om så att de blir url-vänliga.

urlencode

I PHP finns en färdig funktion just för att göra strängar url-vänliga. Funktionen heter urlencode.

Funktionsanrop – urlencode

$string = 'Det här är ett "citat" i en url';
echo urlencode($string);

Skrivs ut på skärmen

Det+h%E4r+%E4r+ett+%22citat%22+i+en+url

Tyvärr blir en sådan url inte så snygg med våra svenska tecken. Dessutom är jag inte så förtjust i att byta ut mellanrum till plustecken. Min målsättning var att skapa en funktion i PHP som gjorde lika snygga urler som WordPress.

super_urlencode

Fördelen med super_urlencode, till skillnad från urlencode, är att våra svenska tecken översätts på ett bättre sätt. Istället för att göra om mellanslag till plustecken görs de med super_urlencode om till bindestreck istället vilket ökar läsbarheten.

Funktionen

function super_urlencode($string)
{
	$string = trim($string);
	$string = strtolower($string);
	$string = str_replace(array('å', 'ä', 'ö', ' '), array('a', 'a', 'o', '-'), $string);
	$string = ereg_replace("[^a-z0-9-]", "", $string);
	$string = ereg_replace("[-]+", "-", $string);

	return $string;
}

Funktionsanrop – super_urlencode

$string= 'Det här är ett "citat" i en url';
echo super_urlencode($string);

Skrivs ut på skärmen

det-har-ar-ett-citat-i-en-url

Tack till matusiak som delat med sig av sitt skript som den här funktionen baserar sig på. Tack också till Alexander Nyquist som kom med tipset att använda arrayer i funktionen str_replace.

Lämna gärna en kommentar om du hittar något sätt att förbättra eller optimera koden på.

]]>
https://www.jenst.se/2009/05/27/skapa-url-vanliga-strangar-som-wordpress/feed/ 4
Allt om typsnitt / fonter på webben https://www.jenst.se/2009/03/09/allt-om-typsnitt-fonter-pa-webben/ https://www.jenst.se/2009/03/09/allt-om-typsnitt-fonter-pa-webben/#comments Mon, 09 Mar 2009 20:28:21 +0000 http://www.jenst.se/?p=226 Introduktion

Den här artikeln innehåller både information och tjänster för att underlätta bruket av typsnitt, främst i webbmiljö. Har du någon värdefull relevant information som inte tas upp i den här artikeln? Lämna en kommentar.

sIFR fonts

Typsnitt med stilmallar (CSS)

Är du nybörjare och vill lära dig allt om typsnitt med CSS, läs på W3Schools.

Alla egenskaper på en och samma rad

Man kan skriva in en ny rad för varje egenskap men man kan spara både tid och plats genom att skriva in allt på en och samma rad.

h1 {
   font: bold 14px/18px Arial;
}

Ovan visas h1-taggen med fet stil, 14 pixlar hög,  ett radavstånd på 18 pixlar samt att den tillhör Arial-familjen.

Standard-typsnitt

Som webbdesigner kan man ibland bli frustrerad över begränsningen som finns i HTML / CSS när det gäller valet av fonter. Det går att använda vilka typsnitt som helst, men de valda typsnitten visas bara om typsnittet finns installerat på användarens datorn. Därför kan det vara bra att veta vilka typsnitt som folk i allmänhet har installerade på sin dator för att få webbplatsen att se likadan ut på alla datorer.

Windows XP standard-typsnitt

wpdfd Fonts

De flesta använder idag Windows och har man många typsnitt installerade kan det vara svårt att veta vilka som var installerade från början.

wpdfd.com har gjort en utmärkt lista över de typsnitt som finns förinstallerade på Windows XP. Eftersom listan är skapad som en bild kan man se hur dessa typsnitt ser ut även om man inte skulle ha dessa installerade.

Ampsoft FontsVanliga typsnitt på Windows och OSX

Om man inte är nöjd med tjänsten ovan så kan man prova Ampsoft – Common Fonts istället. I mitten på sidan finns de vanligaste typsnitten listade, både i normal och fet stil. Dessa står som text och vill man som Windows-användare se hur typsnitten ser ut i OSX så finns det skärmdumpar längre ner på sidan för olika operativsystem med olika konfigurationer.

Ersätt typsnittet med Flash

sIFR

sIFR

sIFR är en metod för skapa texter och rubriker för webbplatser, i andra typsnitt än de som följer med datorn.

En fördel med metoden är att om Javascript eller Flash saknas så visas de standard-typsnitt som finns på datorn. Det innebär att metoden är helt sökmotorvänlig.

Nackdelen är att sIFR kräver att både Javascript och Flash är installerat på surfarens dator för att det ska fungera.

WP sIFR – WordPress plugin

WP siFRAnvänder du WordPress kan du prova WP sIFR plugin, vilket gör det hela betydligt enklare. Det är bara att installera och sedan aktivera den sIFR-font som ska användas.

Inga programmerings-kunskaper krävs men det kan vara bra att ha använt stilmallar (CSS) tidigare.

sIFR med Font Burner

fontburner

För att förenkla skapandet av kod för sIFR finns Font Burner. Det hela sker i tre steg:

  1. Hitta ett typsnitt.
  2. Kopiera den inbäddade koden.
  3. Klistra in koden på din webbplats.

Font Burner finns också som plugin till WordPress och heter Font Burner Control Panel.

Fonter / typsnitt till sIFR

Ersätt typsnittet med Javascript och PHP

Typsnitten som finns på datorn laddas in från början och sedan ersätts de med hjälp av Javascript. Det gör att om Javascript inte är aktiverat visas de lokalt installerade typsnitten istället. Även sökmotorer och textläsare kommer då utan problem kunna läsa dem.

Facelift

faceliftFacelift är ett populärt skript som har många exempel, utförlig dokumentation och ett forum. De har också en blogg där man kan följa utvecklingen.

Använder du WordPress så kan du istället använda ett plugin som kallas för Facelift Image Replacment.

Andra metoder

Förhandsgranska texten i realtid

CSS Type Set

Det kan vara smidigt att ha något verktyg för att testa olika text-attribut och hur de påverkar helheten. CSS Type Set har ett både enkelt, effektivt och snyggt verktyg.

CSS Type Set

Man skriver in den text man vill använda. I mitt fall har jag använt en dummy-generator för att skapa texten, som också beskrivs i den här artikeln. Man behöver inte klicka på ”Generera” som på många andra tjänster, utan texten förändrar sig direkt när man ändrar på någonting.

Andra tjänster

Bläddra bland typsnitt

På webben

My Fontbook

Det finns många program för att lista fonterna som ligger på hårddisken. Att visa typsnitten direkt i webbläsaren kan vara smidigt. Man slipper då installera ett program för det. My Fontbook har just en sådan tjänst.

Tjänsten är enkel att använda och ser ut att ha tagit inspiration från OSX, men tjänsten fungerar lika bra i Windows.

My Fontbook

Font Shaker

Font ShakerEtt annat sätt att visa typsnitten som ligger på hårddisken är att köra Font Shaker. Likt My Fontbook får man upp alla typsnitt som är installerade. Skillanden är att den här tjänsten är byggd i Flash och visar upp typsnitten i 3D.

Andra Tjänster

I ett vanligt program

Trivs man bättre med att lista fonterna genom ett installerat program listar jag här några stycken som fungerar bra (i Windows).

Portaler med typsnitt

Dafont

dafont

En av världens mest populära webbplatser för typsnitt är Dafont. Det är en mycket lättnavigerad webbplats och det kommer hela tiden in nya typsnitt. Det finns möjlighet att testa sin egen text med de typsnitten som finns.

Vill man förlita sig på den stora massan så finns det en topp 100-lista. För att hitta ett specifikt typsnitt kan man använda deras sökfunktion.

Urbanfonts

urbanfontsEn uppstickare som kommer starkt är Urbanfonts. En av de stora skillnaderna mot Dafont är att Urbanfonts använder sig av Ajax i stor utsträckning. Det gör att sidan inte behöver laddas om igen ifall man ändrar några inställningar. Även här finns möjligheten testa sin egen text med valt typsnitt.

Andra portaler

Generera dummy-text

Som webbdesigner så finns det situationer då man behöver text för att testa hur den kommer bete sig tillsammans med exempelvis en stilmall. Att skriva ihop en tillfällig text om ingenting är ofta slöseri med tid.

Lorem Ipsum

Lorem Ipsum är en bra metod för att generera en dummy-text. Här är ett exempel på hur texten kan se ut:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean varius nisl eu ligula. Sed tincidunt, arcu in pellentesque euismod, arcu odio tincidunt neque, ut imperdiet eros arcu a velit. Proin magna. Nam nibh.

Dummy LipsumDummy Lipsum – Firefox tillägg

Använder du Firefox kan du istället installera  Dummy Lipsum. Den genererar dummy-text på samma sätt som

Lorem Ipsum, men det går snabbare att komma åt, då den läggs till i navigeringsfältet.

Andra dummytext-generatorer

Konvertera pixlar till em

pxtoemMånga webbdesigners använder sig av pixlar när de sätter storlek på typsnitten i stilmallen. Många vet hur stor en pixel är och av den anledningen är det lätt att göra det till en vana. Vissa webbläsare kan inte skala om storleken på texten om den angetts i pixlar så därför är det rekommenderat att den skrivs till formatet ”em”.

EM Calculator

Em Calculator och PXtoEM

En bra tjänst för att konvertera pixlar till em är Em Calculator. En annan tjänst är PXtoEM. De är väldigt olika så det kan finnas fördelar att prova båda.

Övrigt

Lek med texter i Wordle

wordle.net

En spännande tjänst är Wordle. Man skriver in den text man vill använda och klickar på en knapp.

Beroende på vilka inställningar man använder får man olika effekter.

Efter lite testande fick jag fram den här vackra skapelsen (till höger).

Slutord

Självklart finns det både mer information och fler tjänster därute. Saknar du någonting? Skriv en kommentar så kikar jag på det.

Jag kommer att hålla liv i den här artikeln och uppdatera den när jag får fatt i fler bra tjänster eller information.

]]>
https://www.jenst.se/2009/03/09/allt-om-typsnitt-fonter-pa-webben/feed/ 3
Google straffar duplicerat innehåll https://www.jenst.se/2008/02/02/google-straffar-duplicerat-innehall/ Sat, 02 Feb 2008 14:24:40 +0000 http://www.jenst.se/?p=90 Något som många inte vet är att det finns nackdelar med att, i sina webbplatser, ha indentiskt innehåll på flera ställen. Jag har sett en mängd olika företag som i hopp om att få fler kunder, skapar flera indentiska webbplatser. Google straffar duplicerat innehåll genom att sänka placeringen på Google, sänka pageranken, eller i värsta fall helt plocka bort sidan från att bli indexerad. Straffet kallas ”Duplicate content”.

Vad gör man då om man har t ex domäner med unikt innehåll och ändå vill behålla dessa? Jo, man gör en omdirigering.

Välj rätt typ av omdirigering

Det finns flera sätt att omdirigera en hemsida och dessvärre är det bara ett sätt som är bra ur sökmotorssynpunkt.

  • Omdirigering genom DNS kan ofta göras genom administrationen för det webbhotell man använder sig av. Den typ av dirigering ser bara till att innehållet läses in från samma plats och på så sätt skapas en spegling av webbplatsen. Det är ingen bra metod eftersom Google ser det som en kopia av webbplatsen och därmed kommer den med stor sannorlikhet att straffas för det.
  • Omdirigering med Javascript är en oldschool-metod som har hängt med länge. Exempel på denna typ är vanligtvis att man får en nedräkning på skärmen och efter att den gått till 0 så kastas man till en annan webbplats. Detta är inte att rekommendera eftersom Google inte kan läsa Javascript.
  • Omdirigering med ”Redirect 302? är en metod som visar att innehållet flyttats tillfälligt till en annan plats. Det gör t ex att pagerank inte flyttas över och är ingen bra metod för permanent flytt.
  • Omdirigering med ”Redirect 301” är det enda sättet som fungerar på ett bra sätt ur sökmotorsynpunkt. Pagerank ska (finns aldrig några garantier) flyttas över och personen som går in på en plats där det ligger en redirect 301 kommer automatiskt att hamna på den rätta platsen. Redirecten kan göras både från en undersida till en annan, eller på hela domänen om så önskas. Man kan t ex låta test.nu och test.com ”peka” på test.se genom en redirect 301. En guide för hur man gör rent praktiskt finns på Webconfs.

WWW eller utan WWW, det är frågan

Ett flertal hemsidor har både en adress med www framför och en utan www. Enligt egna erfarenheter verkar inte Google straffa den typen av duplicerat innehåll. Det är ändå vettigt att bestämma sig om adressen ska ha www eller ej. Min hemsida skulle annars ha två olika adresser: http://www.jenst.se och http://jenst.se. Hur ska en besökare kunna veta vilket som är originalet? Google kan också ge ett sämre resultat om man inte är konsekvent. Det kan också vara svårare för användare att memorera sidan om man inte är konsekvent. Även här görs en ”Redirect 301? när man bestämt sig för vilken form man vill använda.

Använd robots.txt

Det är en fil som läggs i roten på domänen och den kan användas för att förhindra att sökmotorer indexerar vissa sidor. Vet man om att man har duplicerat innehåll på sin hemsida kan detta vara en metod att stänga ute sökmotorerna från vissa av sidorna och därmed få problemet med duplicerat innehåll ur världen.

Det kan vara vettigt att läsa mer om Googles riktlinjer.

Noindex och nofollow

Yttligare ett sätt att förhindra att sökmotorerna, främst Google, är att sätta noindex och nofollow på länken. Ett exempel på det kan se ut så här: <a href=”test.html” rel=”noindex, nofollow”>Test</a>. Ett annat exempel är att i metadatan ange <meta name=”robots” content=”noindex, nofollow”> på den sidan som inte ska indexeras. Mer om det kan läsas på Wikipedia Nofollow och Wikipedia Noindex.

Exempel på egna fällor

Även jag gör misstag ibland och har också drabbats av ”duplicate content”-straffet. Det viktigaste är att man lär sig av sina misstag och inte gör om samma misstag, kanske dessutom räddar någon annan från att begå samma misstag.

  • Roliga klipp är ett praktexempel på hur man inte ska göra. Rent användarmässigt tycker jag den är ganska optimal. Man har alltid en god översikt över både de klipp som visas men också hur folk har röstat, senaste klipp, senaste kommentarer, kategorier osv. Felet som gjorts är att dessa platshållare förekommer på alla sidor för att göra dem lätt åtkomliga. Det gör att Google kommer se det som indentiskt innehåll mot alla andra sidor. Det som skiljer innehållet åt är klippet och informationen om klippet. Om man inte skriver väldigt mycket text i informationen om klippet så kommer sidan procentuellt sätt att vara näst intill identisk alla andra undersidor. Därför kommer den långt ner i sökmotorn på grund av duplicerat innehåll. Mitt tips är därför att undvika att ha för många platshållare, samt se till att innehållet i text räcker för att göra sidan unik.
  • Jenst.se har vad jag vet inget duplicerat innehåll men hade jag inte passat mig så hade det kunnat drabba sidan. Risk förekommer i kommentarerna på WP YouTube. Eftersom jag satt en begränsning på 50 kommentarer kommer resterande kommentarer visas på andra sidor tillsammans med inlägget. Inlägget är då en duplicering medan kommentarerna på varje sida är unika. Att jag valt antalet 50 är ingen slump. Hade jag valt 5 kommentarer per sida kanske sidorna blivit för indentiska och därmed riskerat Google-straff.
  • Yttligare en risk för duplicerat innehåll kunde finnas på en annan del av kommentarerna, nämlingen ”Visa alla”. Den risken finns då något inlägg fått samma antal kommentarer som begränsningen ligger på, i mitt fall 50. Det skulle innebära att båda sida 1 med kommentarer och ”Visa alla” kommer vara identiska och därmed löper risk för ”Duplicated content”. Denna risk har ordnats på det sätt att jag helt enkelt tog bort möjligheten att visa alla inlägg.
  • Även vad det gäller kategorisidorna finns en överhängande risk för duplicerat innehåll. Tänk att jag har två kategorier, den ena heter ”Windows” och den andra heter ”Operativsystem”. Där är fem inlägg om Windows skapat och eftersom de både relaterar till ”Windows”-kategorin och ”Operativsystem”-kategorin läggs de där. Vad händer? Jo, saknas tidigare inlägg i dessa kategorier kommer de att bli identiska och därför riskerar straff från Google.

Sammanfattningsvis så hoppas jag den här artikeln leder till ett minskande missbruk av duplicerat innehåll, samt lite mer inblick för den som är ny på området.

]]>
Gratis Notepad++ Nu med FTP-stöd https://www.jenst.se/2008/01/18/gratis-notepad-nu-med-ftp-stod/ Fri, 18 Jan 2008 12:31:04 +0000 http://www.jenst.se/?p=87 Notepad++

Vilket är den bästa editorn för att koda hemsidor i? Vilket är det bästa FTP-programmet? Personligen tycker jag det smidigaste är om man kan kombinera dessa olika program för att slippa växla fönster. Här tar jag upp några program i jämförelse och mina erfarenheter av dem.

Visual Studio – För Microsoft-användare som har datorkraft och pengar

För de som programmerar ASP eller ASPX är Visual Studio antagligen en arbetsmiljö man troligen knappt kan klara sig utan. Den största fördelen jag finner med Visual Studio är att man kan skriva en punkt och den ger sedan förslag på vad man kan skriva. Nackdelen är att det kostar pengar om man ska ha hela miljön och drar en del av datorns resurser.

Dream Weaver – Bra tanke men känns lite väl omständigt ibland, kostar pengar

Jag har tidigare provat på Dream Weaver och tyckt att tanken varit bra. Det går att växla mellan kod-läge och design-läge. Det finns även inbyggt så att man kan skicka filerna till ett FTP-konto. Den delen blev jag dock aldrig helt klok på, onödigt krångligt. Programmet tar ett litet tag att ladda in och kostar dessutom pengar.

Notepad++ – Gratis, enkelt och nu med inbyggt FTP-program

Den senaste tiden har jag övergivit det ena programmet efter det andra som har kostat pengar, bytt ut dessa mot gratisprogram istället. För den som tycker gratis är gott är Notepad++ riktigt lysande. Det laddas in blixtsnabbt och man arbetar väldigt snabbt i det, delvis på grund av ett enkelt interface men framför allt för att man har flikar att växla mellan.

En nyhet som jag blivit mycket glatt överraskad över är att det nu finns inbyggd FTP. Det påminner därför lite om Dream Weaver som också har det stödet. Jag suckade innan jag skulle testa hur det fungerade, på grund av dåliga erfarenheter, men jag kunde inte bli nöjdare. Det var bara att mata in FTP-uppgifterna för att skapa sin FTP-profil och koppla upp. Det som händer är att man får upp ett träd, liknande utforskaren. För att ladda en fil kan man dubbelklicka på den och trycker man CTRL + S (spara) så sparas filen direkt till FTP-servern, helt utan att den behöver mellanlagras på hårddisken. Givetvis kan man spara på hårddisk också om man önskar.

Nackdelar då? Jodå, det finns några. En av dem är att Notepad++ saknar en bra funktionskomplettering vid punktnotation som jag tidigare nämnt att Visual Studio har. Det finns en sådan funktion även i Notepad++ men den är inte i närheten så bra och enligt mig inte ens användbar. En annan nackdel har länge varit att programmet inte har så snygg design, men detta har på senare tid blivit bättre. Deras hemsida är dock en total katastrof.

]]>